II. Toronyiránt Vásári Forgatag
2018-09-08

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2018. szeptember 9-én Gyömöre településen tartotta kulturális és családi napját, amelynek jelszava: „Induljunk együtt Toronyiránt!” volt. Az esemény a „II. Toronyiránt Vásári Forgatag” nevet viselte. A rendezvény 10 órakor kezdődött a vásártér megnyitásával. A köszöntőket Nagy Beáta, Gyömöre Község Polgármester asszonya és Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke mondták, ezután Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg hivatalosan a gyömörei kulturális és családi napot.

A helyi lekvár-, szörp- és pálinkakészítők 12 óráig nevezhettek a Toronyiránt Vásári Forgatag lekvár-, szörp- és pálinkaversenyére, saját terményekből összeállított terménykosaraikkal, a terménykosár versenyre, valamint házi készítésű ételeikkel a hagyományos ételek versenyére.
A hivatalos megnyitót követően színes programok várták az érkezőket, fellépett 14 órától Janza Kata EMeRTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes. Ezt követően a gyömörei származású Budai Ilona Kossuth díjas előadóművészt műsorát tekinthették meg a látogatók. 16 órától Veres Mónika – Nika, EMeRTon és Fonogram díjas énekesnő varázslatos hangjával kápráztatta el a közönséget. Ezt követően a délután folyamán átadásra kerültek a következő díjak: Toronyiránt Vásári Forgatag Lekvárja, Szörpje, Pálinkája és Hagyományos Házi Étele. A díjakat Németh Zoltán és Jakus László elnök urak adták át a díjazottaknak. Ezt követően a Romungro Gipsy Band, egyedi hangzásvilággal cigány népzenét játszó zenekar adott nagy sikerű koncertet, kicsik és nagyok együtt táncoltak az együttes muzsikájára. A koncert után következett a Toronyiránt Vásári Forgatag Legjobb Terménykosara címre nevezett terménykosarak árverése, amelynek bevételét a szervezők a gyömörei „Új esély” Tanodának ajánlottak fel.

18 órától a vidám Ribizli Bohóc szórakoztatta a megjelenteket és garantálta a nevetést és a jókedvet kicsiknek, nagyoknak, nagyiknak egyaránt. Őt követte a szórakoztatásban Felméri Péter humorista, a dumaszínház tagja. Ezután következett az ABBA Sisters formáció koncertje, amelyen a legendás világhírű svéd ABBA dalait adja elő, fergeteges sikerrel, és egye nagyobb népszerűségnek örvendve, ezt bizonyítja, hogy a Toronyiránton is hatalmas sikert arattak. A nap zárásaként a Hestia Tűzzsonglőrei kápráztatták el a közönséget. Ekkor már teljes volt a sötétség, így a rendezvény talán leglátványosabb elemet lett a zsonglőrök produkciója. A rendezvény alatt folyamatosan zajlott a Vásár, a népi fajátékok kipróbálása, a lovaskocsikázás, a jóslás, arcfestés, kézműves foglalkozások, lekvárkóstolás. A kicsik a „tetkó sarokban” szerezhettek lemosható tetoválást, továbbá egész nap szabadon használható kisvasút járta a falu utcáit.

A rendezvény nagy sikerrel zárult, minden érdeklődő elégedetten távozott és megtalálta a számára legérdekesebbnek tartott programokat.