IV. Toronyiránt Vásári Forgatag
2020-09-12

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2020. szeptember 12-én Gyömöre településen tartotta kulturális és családi napját, amelynek jelszava ismét: „Induljunk együtt Toronyiránt!” volt. Az esemény a „IV. Toronyiránt Vásári Forgatag” nevet viselte.

A rendezvény 10 órakor kezdődött a vásár megnyitásával, amelyen ezúttal is kb. 45 termelő és árus képviseltette magát és árulta kézműves termékeit. A helyi lekvár-, szörp- és pálinkakészítők 12 óráig nevezhettek a rendezvény lekvár-, szörp- és pálinkaversenyére.

10 és 14 óra között nagyszabású bográcsos főzőverseny zajlott a rendezvényen, természetesen a vírushelyzet miatt szigorodó higiéniai és egészségügyi előírások betartásával. Végül nem minden előzetesen jelnetkező csapat merte vállalni a főzést a rendezvényen, azonban azok a csapatok, akik ezt megtették, hatalmas sikert arattak ételeikkel.

A köszöntőket Nagy Beáta, Gyömöre község polgármestere, valamint Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke mondták, ezután pedig Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg hivatalosan a kulturális és családi napot.

Ezután színes programok várták a rendezvényre kilátogatókat. A hivatalos megnyitó után Terményáldás következett, amelyen Borsi Imre helyi plébános megáldotta a környékbeli gazdák terményeit és őstermelők termékeit. Ezt követően kimondottan gyermekeknek szóló műsor következett. 15 órától a Kajárpéci Vizirevü szórakoztatta a résztvevőket és teremtett szokás szerint fergeteges hangulatot. Ezután a Sorokópátkai Nőegylet lépett a színpadra rendhagyó, de annál szórakoztatóbb boszorkányos műsorával, amelyet a közönség a végén hatalmas tapssal díjazott. Ezt követően került sor a lekvár-, szörp- és pálinkaverseny eredményhirdetésére, és a díjak átadására. 17 órakor Báder Mária lépett fel, aki Cserháti Zsuzsa méltán ismert és szeretett számaival kápráztatta el a közönséget. A zenei csokor után a Regös Táncműhely biztosított programot a résztvevők számára.

19 órakor a Goldstep Együttes, 20 órakor pedig a gyömörei tagokból álló A37 Együttes foglalta el a színpadot. Helyi kötődése miatt nem is volt meglepő az utóbbi fellépés iránti fokozott érdeklődés. A nap méltó lezárásáról pedig Glassl Dominik gondoskodott fergeteges tűzzsonglőr műsorával.

A Toronyiránt Vásári Forgatag már negyedik alkalommal került megrendezésre, azonban mindenképpen kell néhány szót ejteni az idei, COVID vírushelyzet miatti rendhagyó körülményekről. Szerencsére elmondható, hogy még a vírushelyzet sem szegte kedvét a gyömörei lakosoknak, akik igen szép számmal kilátogattak a rendezvényre. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy éppen a vírushelyzetnek betudható, hónapokig tartó tilalom és eseménytelenség miatt a lakosság már alaposan „ki lehetett éhezve” egy ilyen jellegű helyi közösségi attrakcióra. Valószínűleg ez okozhatta a helyi lakosok elsöprő arányú részvételét: míg a gyömöreiek részvételi hajlandósága a korábban leírtak miatt jelen helyzetben sem csökkent, addig a szomszédos, térségi vagy még távolabbi településekről a COVID miatt a megszokottnál sokkal kevesebben látogatták meg a rendezvényt.

A szervezők egyébként nagyon odafigyeltek minden aktuális előírás betartására, többek között a regisztrációkor kiosztott karszalagok által biztosították azt is, hogy a rendezvénytéren egy időben soha ne tartózkodjon 500 főnél több látogató.